söndag 6 november 2022

Europaresa del 2

Efter en fin helg och god frukost hos J&V i Dordogneområdet får jag skjuts till stationen för en dryg timmes tågresa tillbaka till Toulouse. 



Med flyg från Toulouse, via Madrid till Bilbao, tar jag mig efter långa förseningar till orten Getxo. 

Tillsammans med bibliotekarier och ett par lärare från gymnasiet i Skellefteå är det dags för en vecka i Erasmusprojektet TeachLib. Ett projekt med fokus på att hitta metoder för att stimulera och öka ungdomars läsning. 

Getxo ligger alldeles vid stranden i Biscayabukten och dagen startar med hotellets goda frukost.





Roligt att återse de lärare i projektet som var på besök till Skellefteå i april! Den gången bjöds de på ett fruktansvärt snöoväder,  som gjorde att skolor stängdes vid lunch. Något de med all säkerhet inte glömmer i första taget. 

Vi däremot bjuds nu på strålande oktobersol i +28 grader. Något som för oss blir ett varmt och positivt höstminne som förkortar den svenska vintern.



Skolan vi besöker har undervisning på tre språk, baskiska, spanska och engelska. 

Vi deltar i många lektioner och har givande samtal om lektionsupplägg och kan jämföra med vår egen skolverklighet. 

De har kommit långt i digital undervisning men ej så långt som Sverige i extra anpassningar, specialpedagogik och elevhälsa. 



Våra värdar tar med oss på onsdagstur till Bilbao, där vi besöker bibliotek, kulturhus och Guggenheim-muséet. Det ger mersmak, så några av oss tar metron (ca 30 min) tillbaka på vår lediga lördag för att se mer av denna fina och intressanta stad.













Tacksam över att ha fått möjligheten att åka på detta och en passande kombo med jobb och egentid. Nyttigt med nya intryck, en paus från det vanliga och att se skillnader i olika verksamheter!

Till skillnad mot Spaniens tapas har den norra delen, d v s Baskien, det de kallar för pintxos, som är goda små mästerverk på en skiva bröd.

Att vädret var toppen och omgivningarna trevliga är förstås en bonus. 






Lagom till att oktober går över till november är det så dags att byta semestervädret i Sydeuropa till ett svenskt novemberväder. Till råga på allt har vi dessutom gått över till vintertid.



Även detta går att vänja sig vid, både för hundar och människor, med ”kläder efter väder”. Och vardagen består ju inte bara av väder…


Inga kommentarer: